Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Eger / Programok / Szabadidő / Eger, a Felföld kapuja

Eger, a Felföld kapuja 2016

3300 Eger, -

Eger, a Felföld kapuja képek

  •  - Eger, a Felföld kapuja
  •  - Eger, a Felföld kapuja
  •  - Eger, a Felföld kapuja
  •  - Eger, a Felföld kapuja
  •  - Eger, a Felföld kapuja

Eger, a Felföld kapuja információk

Eger, a Felföld kapuja

A magyar történelem során Eger sokáig katonavárosként funkcionált, jó földrajzi adottságainak köszönhetően. Azonban nemcsak Dobó István vára fekszik itt, de megannyi egyházi, oktatási és kulturális intézmény központja is egyben.
A felvidék kapuja
Eger városa a Bükk-hegységnek azon a síkságán alakult ki, amit az észak-déli irányban átfutó Eger-patak völgye tölcsérszerűen kitágított, beleolvadva az Alföld északi peremvidékébe.
I. István itt alakította ki az Északi Felvidék püspökségét, így a város gyorsan a régió egyházi, kulturális és gazdasági központjává vált. A völgy egy ponton 4-500 méternyire szűkül, ahol a benyúló magaslat alkalmas volt vár építésére. Emiatt kapta Eger a „Felföld kapujának” elnevezést. A magaslat neve is ebből alakult ki, Várdomb, ahova IV. Béla a tatárjárás pusztításai után engedélyezte egy erődítmény építését. A vár a XVI. század során töltötte be legfontosabb szerepét, amikor a török támadások ellen védelmezte az Alföld peremét és a Felföldet.
1596-ra azonban az erősség török kézre került, és ez nem is változott 91 évig, 1687-ig. Ezalatt az időszak alatt épült meg a Kethuda dzsámi és minaretje. A dzsámit 1841-ben lerombolták, de a minaret megmaradt, bár az idők során többször szorult felújításra, átépítésre.

Eger az újkorban

A Rákóczi-szabadságharc alatt Eger kuruc központ volt, majd megindult a város rekatolizációja, aminek köszönhetően számos új, jelentős nevezetséggel gazdagodott a város: 1743-ban megépült a jezsuiták által alapított, majd később a ciszterciekhez került Szent Bernát templom, 1758-ban Kispréposti, majd 1776-ban Nagypréposti palota. A Minorita templom, Eger legszebb barokk temploma is ebben az időben épült, 1771-ben. A szabadabb vallásgyakorlást támogató II. József személyesen engedélyezte a Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom felépítését, ami 1799-ra készült el. A század folyamán alakult ki Eger belvárosának mai arculata. A Megyeháza és a Líceumnak nevezett jogi iskola is ebben az időben épült meg.
1804-ben az egri püspökséget érsekséggé emelték, így hamarosan megkezdték egy bazilika építését is. Ez végül 1836-ban épült fel, igen gyorsan, öt év alatt, és ma is Magyarország egyik legnagyobb méretű egyházi építményei közé tartozik.

Eger ma

Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regénye ösztönzőleg hatott arra, hogy nagyobb régészeti ásatások induljanak meg a múltszázad elején, ami mellett a városban dominánsabb szerep jutott az oktatási és kulturális intézményeknek is. A 60-as évektől kezdve számos épületet újraépítettek, majd 1968-ban a barokk belvárost védettnek nyilvánították, ezzel megakadályozták, hogy az egységes stílusban odaépült épületekhez oda nem illőkkel építsék be.
A város számtalan és változatos turisztikai látványosságának és a fejlesztéseknek köszönhetően Eger joggal kapta meg 2014-ben az Nemzetgazdasági Minisztériumtól az Év Turisztikai Városa elismerést.

Szerző: Berkes Márton


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 21

Beregi Ünnepi Hét
2018 tavaszán is megrendezésre kerül Vásárosnaményban a Beregi Ünnnepi Hét. A színes
Nyíregyháza

Máj 26

VÁSÁROSnap és Gyermeknap
Tartalmas vidám családi és gyermekprogramok várnak mindenkit Vásárosnaményban 2018. május 26-27...
Nyíregyháza

Júl 06

Zoárd-napi Sokadalom
2018. július 6-7-én Vásárosnaményban a régi Kraszna-hídon és környékén Vásárosnamény Város Önko...
Nyíregyháza

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Ráchegy Apartman Eger

A Ráchegy apartman Eger belvárosától tíz perc sétára található kertvárosi jellegű ,c...

2 Nárcisz Vendégház Eger

Sok éves tapasztalattal és vendégszeretettel várjuk a pihenni és gyógyulni vágyó vendé...

3 Csillag Apartman Eger

A Csillag Apartman Egerben a történelmi belvárostól 10percre található. Csendes,nyugod...

Étel & Ital a közelben

1 Bowling Factory
Bowling Factory Eger

Bowling Factory Eger

Látnivalók a közelben

Shopping a közelben

2 Old Jak's Pub Étterem & Söröző

Eredeti Angol Pub hangulattal, ízletes ételekkel, udvarias kiszolgálással várjuk kedves ve...

MegosztomProgram, esemény kereső Eger

Partnereink
Facebook