Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér képek

  • Egri szőlőtermés - Az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér információk

Az Egri Bikavér  legendája

 
Az Egri bikavér az egri borvidéken termett szőlőből készült vörösbor-házasítás.
 Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük. A legenda aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, viszont a bor legendás lett.
 

Az Egri Bikavérről

 Ez köszönhető egy konkurens bortermelő és bikavér előállító vidék (Szekszárd) költőjének, Garay Jánosnak, aki megalkotta a bikavér elnevezést 1846-ban. Előállításakor a különböző szőlőfajtákból készített borokat házasítják.

Régebben a kadarka egyik nemes változata, a lúdtalpú adta az alapot, ezt házasították az oportó, a cabernet és néha a merlot fajták borával. Sőt: a kis mennyiségben termelt ottonel muskotály illatos borát is felhasználták.

A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt.

A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni. A 2002-es évjárat óta egy új minőségi kategória is létezik: az Egri Bikavér Superior. Ezt a bort a fent említett 10 szőlőfajtából legalább négynek a borát házasítva kell elkészíteni. Csak a szüret utáni második évben hozható forgalomba. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra.

Ma az Eger szó (és melléknévi, egri változata) földrajzi árujelzőként van lajstromozva, így a területen, A  Szépasszony-völgy borvidéken termelő valamennyi borász alanyi jogává vált az egri bikavér megjelölés használata a termékleírásnak megfelelő minőségű borra. Az egri bikavér nem borfajta, ezért a megjelölést az egri borvidéken kívüli termelők nem használhatják.

 

Forrás:  Wikipédia



Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Nemzeti Bormúzeum Egerben
István Pince és Nemzeti Bormúzeum

Egerben, a Korona Szálló alatt található a mintegy 200 éves borpincében kialakított borm......

Az egri Borvidék
X. Egri Borszalon

A polgári Magyarország világát idéző miliőben az Egri Borvidék jelentősebb borászai személyesen...

Az egri Szépasszonyvölgy
Szépasszony-völgy

A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A ma k......

A kép forrása: sxc.hu
Egri Borok Kóstolója

Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat fogadunk, ahol a vendégek megtekinthetnek egy t

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 25

Móricz Zsigmond Színház műsora
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház műsora, előadásai, jegyárai
Nyíregyháza

Jún 25

Békéscsaba, a mindig megújuló város
Az Alföld szívében fekszik Békéscsaba, amelyet Európa legnagyobb falujának is neveznek. ......
Békéscsaba

Jún 25

Debrecen, a Tiszántúl Rómája
Magyarország második legnagyobb városát – népességben és területileg egyaránt – „Kálvinista Róm...
Debrecen

Fizetett hirdetés

Megosztom



Látnivaló kereső Eger

Partnereink




Facebook