Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér képek

  • Egri szőlőtermés - Az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér információk

Az Egri Bikavér  legendája

 
Az Egri bikavér az egri borvidéken termett szőlőből készült vörösbor-házasítás.
 Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük. A legenda aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, viszont a bor legendás lett.
 

Az Egri Bikavérről

 Ez köszönhető egy konkurens bortermelő és bikavér előállító vidék (Szekszárd) költőjének, Garay Jánosnak, aki megalkotta a bikavér elnevezést 1846-ban. Előállításakor a különböző szőlőfajtákból készített borokat házasítják.

Régebben a kadarka egyik nemes változata, a lúdtalpú adta az alapot, ezt házasították az oportó, a cabernet és néha a merlot fajták borával. Sőt: a kis mennyiségben termelt ottonel muskotály illatos borát is felhasználták.

A ma érvényben lévő Egri Bikavér Szabályzat szerint az Egri Bikavér olyan borházasítás, amelynek nem lehet fajtajellege. Készítéséhez a következő szőlőfajták boraiból kell minimum hármat felhasználni: kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser (régebben kékoportó), pinot noir, blauburger, kékmedoc és zweigelt.

A bikavér borokat az előírásnak megfelelően legalább egy évig kell fahordóban érlelni. A 2002-es évjárat óta egy új minőségi kategória is létezik: az Egri Bikavér Superior. Ezt a bort a fent említett 10 szőlőfajtából legalább négynek a borát házasítva kell elkészíteni. Csak a szüret utáni második évben hozható forgalomba. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra.

Ma az Eger szó (és melléknévi, egri változata) földrajzi árujelzőként van lajstromozva, így a területen, A  Szépasszony-völgy borvidéken termelő valamennyi borász alanyi jogává vált az egri bikavér megjelölés használata a termékleírásnak megfelelő minőségű borra. Az egri bikavér nem borfajta, ezért a megjelölést az egri borvidéken kívüli termelők nem használhatják.

 

Forrás:  Wikipédia



Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Nemzeti Bormúzeum Egerben
István Pince és Nemzeti Bormúzeum

Egerben, a Korona Szálló alatt található a mintegy 200 éves borpincében kialakított borm...

Az egri Borvidék
X. Egri Borszalon

A polgári Magyarország világát idéző miliőben az Egri Borvidék jelentősebb borászai személyesen...

Az egri Szépasszonyvölgy
Szépasszony-völgy

A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A ma k...

A kép forrása: sxc.hu
Egri Borok Kóstolója

Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat fogadunk, ahol a vendégek megtekinthetnek egy t

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 30

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...
Budapest

Jan 30

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro...
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Megosztom



Látnivaló kereső Eger

Partnereink




Facebook